24 Şubat 2016 Çarşamba

Sağ ve Sol Beyin



Beynimiz iki yarım küreden oluşur ve bu iki yarım küre Corpus Callosum ile birbirine bağlanır. Bu iki yarım küre aralarında iş bölümü yaparak çalışırlar. Her ikisininde görevleri farklıdır. Daha önceleri epilepsinin (sara) tedavisi için bu bağlantı kesildi ve ilginç bir sonuç ortaya çıktı. Bu kişiler sol görsel alanda gösterilen bir nesnenin adını söyleyemediler çünkü isimlendirmek için sağ hemisferin sol hemisferle corpus callosum yoluyla iletişmesi gerekiyordu. Bu sonuç beynin iki yarım küresinin birlikte çalışmasının önemine güzel bir örnektir.
Şimdi kısaca her ikisininde görevlerinden bahsedelim.

Sol Beyin: Matematiksel işlemler,dil,mantık,bilim,analiz..

Sağ Beyin: Hayal gücü, sanat, sezgiler, bütünü görmek, üç boyutlu düşünme, müzik ve sentez üzerine kuruludur.

Sol beyin kelimeler ve sayılar yoluyla çalışır. Sağ beyin ise görüntülerle düşünür. Ayrıca sol beyin bedenin sağ tarafını, sağ beyinde sol tarafını yönetir.
Sol beyin mantıksal analizlerle adım adım çalışırken sağ beyin; hayal etmekte, kurgulamakta ve bütünü algılamaktadır.

Fakat bunları kesin bir çizgiyle ayırmak günümüzde doğru bir yaklaşım olarak kabul görmez.
Sonuçta her ikiside tek bir fabrikada çalışan işçilerdir ve o fabrikaya yaptığınız yatırım ölçüsünde, üretim ve kar elde edersiniz.
Sağ ve sol beyin görevlerini okurken muhtemelen kiminiz sol beyni, kiminizde sağ beyni daha işlevsel bulmuşsunuzdur. Hangisi size daha yakın daha iyi geldiyse onu kullanıyor olma ihtimaliniz daha yüksektir.

Prof. Ornstein insanların sağ ve sol beyinlerinde birini diğerinden daha öncelikli olarak kullanabileceklerini ortaya koyan ve bu araştırmaların temelini atan kişidir.
Ornstein aynı zamanda iki beyin birlikte çalışırsa, genel yetenek ve etkide çok büyük bir artış olduğunuda keşfetti. Bu artış aritmetik değil geometrik bir artıştır.

Eskiden zekanın beynin büyüklüğü ve beyin hücrelerinin sayısıyla doğru orantılı olduğu zannediliyordu. Ancak günümüzde, zekanın beyin hücrelerinin sayısıyla değil, beyin hücrelerinin arasındaki bağların artmasıyla doğru orantılı olduğu anlaşılmış durumdadır. Bu durum zekanın sabit değil geliştirilebilir olduğunu gösterir.Nöroplastisite araştırmalarıda beynin artırılabilir çok geniş bir kapasitesi olduğunu doğrular niteliktedir. Bu araştırmalara göre her saniye yeni bir bilgi öğrensek bile yinede ömrümüz boyunca beyin kapasitemizi doldurmaya yaklaşamayız bile.

Kısacası başarının sırrı beynimizin daha az kullandığımız tarafını geliştirip beynin iki bölgesini birlikte kullanma yeteneğimizle doğru orantılıdır.

4 yorum:

  1. Çok yararlıydı.Sol beynimi dürtüklemem lazım.Sağolun.

    YanıtlaSil
  2. Yorum için teşekkürler :) Beynimizi ne kadar çalıştırırsak o kadar gelişir.

    YanıtlaSil
  3. harika bir yazı olmuş elinize sağlık!

    YanıtlaSil