23 Şubat 2016 Salı

Yaşlanma ve Bilişsel Yetenekler

Yaşlanma doğal bir süreçtir ve hafızada bir takım değişikliklere yol açar. Birçok kişi yaşlanmayı bilişsel düşüşle ilişkilendirir. Fakat durum bundan daha spesifiktir. Bazı bilişsel özellikler yaşla beraber düşsede bazıları gelişir ve bazıları da olduğu gibi kalır. Şimdi biraz bunlara değinelim.

  • Zayıflayanlar: 
  1.  Hatırlama zorlaşır.
  2. Olaysal bellek oluşturmak zorlaşır.
  3. İşlem hızı yavaşlar. Yaşlı insanların tepkime süreleri daha yavaştır. Sizinle doğruluk olarak aynı şeyleri cevaplasalar bile bunları daha yavaş yaparlar.
  4. Bölünmüş dikkat geriler. Dikkatimizi bir görevden alıp diğerine vermek dahada zorlaşır. Dikkatimiz daha kolay dağılır.


  • Sabit Kalanlar:
  1. Örtük bellek ömür boyu aynı kalır. Başka bir deyişle bisiklet sürmeyi birkez öğrendikten sonra ömür boyu kullanabilirsiniz.
  2. Tanıma belleğide sabit kalır. Bu bellek birşeyi öğrendiğimizde onu listeden seçebilme yeteneğidir.


  • Gelişen Yetenekler:
  1. Anlamsal bellek 60 yaşına kadar gelişmeye devam eder ancak ondan sonra gerilemeye başlar. Yani sözel yetenekler yaşlılıkta devam ettirmeyi sürdürür.
  2. Kristalize zeka (Bilgi ve Tecrübe): Okuduğunu anlama ve mukayese testleriyle ölçülür. Yaşlı insanların bu testlerde gençlerden daha iyi sonuçlar çıkardığı görülmüştür.

NOT: Ancak unutulmaması gereken bir nokta vardır ki bu sonuçlar gelişimi normal olan ve herhangi bir hastalığı olmayan insanlar içindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder