6 Mart 2016 Pazar

Psikolojik Film Önerileri


 
Aşağıda kendi izlediklerimden bazı örnekler verdim umarım işinize yarar.

 

 1) 12 Kızgın Adam

 

 


Konusu: Babasını öldürmekle suçlanan bir gencin kararı 12 kişilik jüri üyesine bağlıdır. 11 kişi suçlu bulur 1 kişi ise emin değildir. Acaba diğer 11 kişiyi ikna edebilecek mi? Tek bir odada geçmesine rağmen gerçekten izlenmesi gereken çok güzel bir film.





 

 

 

2) Zindan Adası

 


Konusu: Filmde, Teddy Daniels ve Chuck Aule isimli iki polis memurunun, Rachel Solando adlı bir akıl hastasının ortadan kaybolması üzerine tehlikeli akıl hastalarının tedavi gördüğü Shutter Adası isimli bölgede konuşlanan Ashecliffe Hastanesi'ne soruşturma yapmak için gitmesi ve sonradan gelişen esrarengiz olaylar aktarılıyor. Burada karşılaştıkları isyan tablosu ve çığrından çıkan işler bu davayı gittikçe zora sokacak, zamanla rüya ve gerçek arasındaki sınırlar zorlanacaktır. Başrolde Leonardo Di Caprio'nun oynadığı filmin sonunda insanlar iki sonuç arasında kalıyor. Bakalım siz ne çıkaracaksınız?


 

 

 

 

3) Das Experiment

 


Konusu: Zimbardo'nun Hapishane deneyinden esinlenerek yapılan bir filmdir. Deney, bilim adına bir oyun olarak başlar. 20 adam; iki hafta; 4000 Mark para uğruna bir oyun oynarlar. Oyun yapay olarak oluşturulmuş bir hapishanede insanın saldırgan davranışlarının araştırılmasıdır.8 kişi gardiyan, 12 kişi mahkum olur. Mahkumlardan kurallara uymasını isteyen gardiyanlar bunu sağlamak için şiddet uygulamak dışında herşeyde serbesttir.Oyun oynanmaya başlar ve olaylar karışık boyutlara ulaşır... Hem de çok karışık..

 

 

 

 

4) Die Welle

 


Konusu: 1967 yılında California'da yaşanmış gerçek bir olayı günümüz Almanyasına aktaran , faşizmin köklerine dair etkileyici ve güncel bir hikaye.Film, enerjik ve karizmatik bir öğretmen olan Rainer Wegner'ın otokrasi üzerine verdiği ders ile başlar. Öğrencilerin ilgisizliği üzerine dikkatlerini çekmek için bir deney yapmaya karar verir.Öğrenciler, umulmadık bir şekilde bu deneyden zevk almaya başlarlar...




 

 

 

 

5) Guguk Kuşu

 


Konusu: Akıl hastası numarası yaparak güvenlik önlemleri daha az olan bir akıl hastanesine sevkedilen bir mahkûmun geçirdiği zamanı konu alıyor. Mahkûm, bu süre içerisinde hem kaçma planları yapıyor hem de akıl hastanesindeki diğer hastalarla farklı bir diyalog kuruyor. Terapilerdeki kendi başına buyruk hareketleri ve özgürlüğe olan düşkünlüğü nedeniyle diğer hastalara kötü örnek olduğunu düşünen baş hemşire Mildred ile de büyük sorunlar yaşıyor.




 

 

 

 

6) Tehlikeli İlişki

 


Konusu:
Carl Gustav Jung ve Sigmund Freud beraber çalışan iki psikiyatrdır. Psikanalizin temellerini oluşturan çalışmaları sırasında, psikolojik olarak düzensiz bir yapıya sahip Sabina Spielrein ile tanışırlar. 18 yaşındaki bu genç kız, ikilinin çalışmalarındaki bir denek gibidir. Profesyonellik dışında da psikiyatların ilgisini çeken bu genç kadın, sınırların ortadan kalktığı tutkulu bir serüveni başlatacaktır. Çok eşliliği savunan Otto Gross'un da gruba katılmasıyla çalışmalar farklı bir yön alacaktır. İçgüdülerin ve insan doğasının keşfi hakkında her bir karakter iç dünyasıyla yüzleşecektir.
Kaliteli kadrosuyla psikanalizin babası Freud ve genç aşkı Sabina'nın hikayesine göz atıyoruz. Analitik psikolojinin kurucusu, İsviçreli psikiyatr Carl Gustav Jung'da bu aşk üçgeninin içinde.



 

 

 

 

 

7) Umut Işığım

 




Konusu: Kendi için değil de her zaman karısı için mücadele eden bir adamın hayat hikâyesi ele alınmıştır. Her zaman her olaya iyimser bakan Pat Peoples karısı onu başka bir erkek için terk ettiği gün akli dengesini yitirerek akıl hastanesine yatırılmıştır. Orda kaldığı süre zarfı boyunca Pat, kendisini karısının istediği gibi biri olmak için değiştirmeye karar vermiştir. Hastaneden çıktıktan sonra annesinin babasının yanına yerleşip tek amacı olan karısını geri kazanmaktır. Ama Tiffany ile karşılaşıncaya kadar olan düşünceleri genç güzel kadınla tanıştıktan sonra tamamen değişir.

 

8) The Ron Clark Story


Konusu:  Ron Clark’ın kendi hayat hikâyesinden esinlenilerek yazılan filmde bir anda hayatının nasıl değişebildiğini gözler önüne seriyor. Ron Clark, sıradan bir öğrenim hayatına yeni başladığında yepyeni öğrencileri ile başlar. Bakalım öğrencilerin hayatında nasıl br yer edinebilecek..






 

 

 

 

9) Lord Of The Files (Sineklerin Tanrısı)

 


Konusu: Okyanus üzerinde iken uçakları kaza yapan otuz kadar Amerikan askeri okul öğrencisi yakınlardaki ıssız bir tropikal adaya çıkarlar. Kazadan hiçbir erişkin sağ kurtulamamıştır. Yetişkinlerin dolayısı ile baskının ve kuralların olmadığı bir dünya üstelik de bir mercan adasının cenneti andıran ortamı ile birleşince çocuklara başlarda çok güzel gelir. Kendilerine göre bir düzen kurup oyunlar oynayıp avlanırlar. Ancak aradan zaman geçtikçe oluşan rekabet, korku ve güvensizlik bu bir bakıma demokratik düzeni terkedip kabile düzenine geçmelerine ve bunun sonucunda da gitgide vahşileşip korkunç bir kişiliğe bürünmelerine yol açar. Kaçınılmaz olarak da kamplaşma başlar. Bir grup çocuk uygarlığı temsil eden akılcı ve karizmatik Ralph’ın liderliğini kabul ederken,diğer bir grup da ilkelliğin temsilcisi olan Jack’in peşinden giderek kampı terkederler. Jack çevresindekileri ‘bilinmeyen’ le korkutarak kendine bağlamış ve kontrol altında tutmaktadır (dinlerin metaforu). Jack ve etrafındakiler avlanırlar, çiğ et yerler ve bunun sonucunda gittikçe daha da vahşileşirler. Ralph’ın kampına baskınlar düzenleyip işi cinayet işlemeye kadar vardırırlar…

 

 

 

10) Koro (Les Choristes)

 


Konusu: Sene 1949, savaş sonrası Fransa... Clement Mathieu, erkek öğrencilerin eğitim gördüğü bir yatılı okula öğretmen olarak gelir. Çocukların hepsi birbirinden çok farklı ve asi yaradılışlıdır. Clement önce ne yapacağını şaşırır, sonra da onlara en iyi bildiği şeyi öğretmeye karar verir; müzik! Kurduğu koro sadece kendisinin değil tüm çocukların hayata bakışını değiştirecektir. 











 

 

 

 

11) Rain Man 

 


Konusu: Los Angeles’ta maddiyate dayalı bir hayat süren fırlama Charlie ile değişik bir hastalığa sahip Raymond’un dramatik ama aynı zamanda komik de olabilen serüvenleri anlatılıyor. Raymond otistik bir birey fakat bazı konularda da yetenekleri var. Hayatı para olan Charlie de bu durumu kullanmaya çalışıyor. 








 

 

 

 

12) Benim Adım Sam 

 


Konusu: Zeka geriliği olan bir baba ve onun kızı hakkında olan film gerçekten çok önemli sorulara değiniyor. Babasının Zeka geriliği olmasına rağmen küçük bir çocuğu ailesinden almak ne kadar doğru bir davranış? Kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim.





 

 

 

 

13) Akıl Oyunları

 


Konusu: Prof. Nash çok zeki bir adamdır. Fakat gençlik yıllarından beri ilerleyen bir hastalığı vardır ve bunun farkında değildir. Aklıyla şizofreniyle yaşamayı öğrenen John Nash'ın hayat hikayesinden esinlenerek yapılmış bir filmdir.












 

 

 

 

14) Kimlik (Çoklu Kişilik Bozukluğu)

 


Konusu: Karanlık ve felaket kokan bir gecede ortaya çıkan bir kasırga o sırada farklı dertler peşinde koşan on yabancıyı bir araya getirir. Birbirini daha önce görmemiş olan bu on yabancı çeşitli sebepler nedeniyle bir otele sığınmak zorunda kalır. Bu izbe otelde dışarıdaki dünyayla iletişimini kaybeden bu yolcular kısa bir süre içerisinde çeşitli tuhaf durumlara tanık olmaya başlarlar. Kim olduğunu bilmedikleri bir güç, seri bir şekilde cinayetlere imza atmakta, hayatta kalmak anbean daha da zorlaşmaktadır.






 

 

 

 

15) Mozart ve Balina

 


Konusu: Otizmli iki genç olan Donalt ve Isabella'nın aşk hikayesini ve otizmli bireylerin karşılaştıkları sorunları içeren çok güzel bir film.










 

 

 

16) Makinist (ınsomnia)

 

 

Konusu: Uyku sorunu bir makinistin yaşadıklarını anlatan çok güzel bir film. Uykusuzluk uzadıkça makinist bazı fiziksel ve zihinsel sorunlar yaşamaya başlar. 









 

 

 

 

17) Truman Show

 


Konusu: Kurgu olan bir yaşamda insanı işleyen bir filmdir. Düşününkü mükemmel kurgulanmış ve herkesin sizin üzerinize düştüğü bir hayat var. Bu kurgu hayatımı seçerdiniz yoksa gerçekliği aramaya mı çalışırdınız?








 

 

 

 

18) Benim Adım Khan

 


Konusu: Asperger sendromu (sosyal bozukluklara sebebiyet veren bir otizm çeşidi) hastası olan Rizwan Khan, Mumbai'nin Borivali bölgesinden bir müslümandır. Rizwan Hintli bir dul olan Mandira ile evlidir ve San Fransisco'da yaşamaktadırlar. 11 Eylül olaylarının ardından Rizwan, Los Angeles havaalanında 'şüpheli' davranışlarından dolayı alıkoyulur. Tutuklanışın ardından tanıştığı terapist Radha, ona bu durumundan ve hastalığından kurtulması için yardımcı olur. Rizwan bunlardan sonra Obama ile görüşüp adını temize çıkarmak için bir yolculuğa çıkar.





 

 

 

 

19) Sil Baştan

 


Konusu:  Joel Barish (Jim Carrey)'in eski sevgilisi Clementine (Kate Winslet) yaşadıkları iki yıllık ilişkiye dair tüm anılarını gizemli tıbbi bir müdahale ile kafasından sildirir. Bunu öğrenen Joel çok üzülür ve aynı prosedürü kendi üzerinde uygulatmaya karar verir. Bütün anılarını sildirmek için derin uykuya yattığında, gözlerinin önünden Clementine ile yaşadığı günler geçer. Joel aslında Clementine'i unutmak istemediğini anlar ve müdahaleyi durdurmak için çabalar.

 

 

 

 

20) Ölü Ozanlar Derneği

 


Konusu: 50'lerin Welton Akademisi, ciddi, disiplinli ve akademik çevrelerde saygınlığı yüksek olan bir okuldur. Okul yönetiminin muhafazakar ve ortodoks tavırları okulu öğrenciler için sıkıcı ve bunaltıcı bir hale getirmektedir. Fakat yeni ingilizce öğretmeni John Keating'in okula atanmasıyla çok şey değişecektir.






 

 

 

 

21) Lie To Me

 


Konusu: Beden dili konusunda ünlü olan Paul Ekman'ın hayatından esinlenerek yapılmış bir dizidir.







 

 

 

 

22) İn Treatment

 


Konusu: Her bölümü bir danışma seansı olan 3 sezonluk bir dizidir.









 

 

 

 

23) The Mentalist

 


Konusu: Psikolojik ve poliseye bir dizidir. Farklı açılardan size katkıları olabilir.








3 yorum:

  1. Aralarından The Mentalist ve 12 Kızgın Adam'ı seyrettim, ikisi de mükemmeldi. Tavsiye ettiğiniz filmler, sağlam filmlere benziyor. Kesinlikle izleyeceğim, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Yorumun için teşekkürler :) hepsini izlemeni tavsiye ederim.

    YanıtlaSil