25 Temmuz 2016 Pazartesi

PSİKİYATRİK HASTALIKLARIN NEZLESİ: “DEPRESYON”



Hepimiz hayatımızın bazı dönemlerinde üzüntüye kapılırız. Depresyonda ise bu üzüntü halinin süre ve yoğunluğu daha fazladır. Depresyon her 10 kişiden birinin yaşadığı bir rahatsızlıktır ve her 10 vakadan biri intiharla sonuçlandığı için ölümcül bir hastalık olabilir. Depresyon genelde birey için sarsıcı bir olay sonrasında olur. Ama şunu unutmamak gerekir ki her kötü olay farklı kişilerde farklı sonuçlara neden olur. Örnek verecek olursak diyelim ki Ayşe annesini kaybetti ve 5 aydır yas tutuyordu. Bir de Zeynep var oda annesini kaybetmiş fakat farklı olarak o 2 yıldır yas tutuyor ve hala yoğun bir şekil de bu kaybı unutamıyor.

 (Not: İlk durum yas süresinin 6 ay olmasından dolayı normal kabul edilir.)

Neden aynı olay insanlarda farklı etkiler bırakıyor?
 Burada insanların düşünce yapısı etkili oluyor. Ben, bu ve devamı yazılarımda sizi depresyona sürükleyen düşünceler üzerinde duracağım ve kendi kendinize uygulayabileceğiniz bazı tekniklerden bahsedeceğim. 

Şimdi genel bazı depresyon belirtilerinin ne olduğuna bakalım:
  • Önceden yapılan işlerden ve aktivitelerden zevk almamak
  • Çocuklarda; sürekli üzüntü ya da ciddi yüz ifadesi, aşırı hareketlilik, ilgi duyduğu oyunlara ilgisiz kalma, nedensiz ağlama nöbetleri, uyku bozuklukları, dikkat ve konsantrasyonda bozukluk
  • Gençlerde duygu değişiklikleri görülmesi, çabuk sinirlenmek
  • Her gün sürekli kendini üzgün hissetmek, çökkünlük hali
  • Çok uyuma, uyku arasında sık sık uyanma, uykusuzluk çekme ya da az uyuma
  • Bir işe motive olamamak, dikkatin çabuk dağılması, huzursuzluk
  • Kendini işe yaramaz, değeri olmayan biri olarak görmek, ölmeyi düşünmek
  • Vücudun işlevlerinin azalması, cinsel isteksizlik, yorgunluk hisleri
  • Geçmişi ve geleceği düşündüğünde karamsar olmak, yaptıklarından kendini sorumlu tutmak
  • İntihar etmeyi düşünmek ve planlamak
                                                 
Bu belirtilerden bir kısmını taşıyorsanız ve bu durum 2 haftadan fazla bir süredir sürekli bir şekilde devam ediyorsa depresyonda olma ihtimaliniz var. Bunun için aşağıda size bir depresyon değerlendirme ölçeği vereceğim. İster benim verdiğim ölçeğe göre isterseniz altında bulunan adreste ki ölçeğe göre yapabilirsiniz.
 http://degisimehazirim.com/burns-depresyon-testi-sorular/?sd=2

(Not: Eğer intihar etmeyi düşünüyor ve planlıyorsanız profesyonel bir yardım almanızı öneririm)

Verdiğim ölçeği değerlendirmek için ikinci bir kısım verdim. Bu kısma bakarak içinde bulunduğunuz depresyon durumunu saptaya bilirsiniz. Normal ama mutsuz ya da aşırı depresyon durumlarına kadar devamı yazılarda vereceğim bilişsel terapi tekniklerinden faydalanabilirsiniz. Bu teknikleri 2 hafta boyunca uyguladığınızda bazı değişimlerin farkına varmaya başlayacağınızı düşünüyorum. Belki içinizden bu teknikler içinde bulunduğum durumu nasıl düzeltebilir diye geçiriyorsunuz. Yine de bunları bir süre uygulamak ve denemek isteyebilirsiniz. Faydası olup olmadığına siz karar verin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder