Herkes hayatının bir noktasında uyku sorunu yaşayabilir. Uykuya dalmakta, uyumaya devam etmekte veya uyanmakta zorluk çekmiş olabilirsiniz.
Veya yoğun çalışmalardan dolayı kendinizi az uyumaya zorlamış olabilirseniz. Bu son kısım özellikle üniversitede son gün sınav çalışan arkadaşlarımızın sıkça başvurduğu bir yöntemdir. Ama durum şudur ki uyku mahrumiyeti ciddi sorunlara neden olabilir. Yeterince uyuyamayan insanlar uyuyanlara göre daha sinirli, dikkat ve hafıza testlerinde daha başarısız olurlar. Yani ertesi gün sınav olduğu için bütün gece çalışıp uykusuz sınava girmek doğru bir yöntem gibi durmuyor. Uykusuzluk durumu günlük hayatta belki fazla sorunlara yol açmayabilir. Fakat bir şoförün yada bir pilotun uykusuz olduğunu düşünün sonuçları telafi edilemez olabilir. Örnek verecek olursak Kanada'da yapılan bir araştırmaya göre her yıl yaz saati uygulamasının başladığı yani insanların bir saat daha az uyudukları pazartesi günü trafik kazası sayısında ani bir artış belirlenmiştir. Kış saati uygulamasının başladığı yani fazladan bir saat uyuduğumuz sabahki kaza sayısında büyük oranda bir azalma görülmüştür.
Uykusuzluk başka sorunlarada neden olabiliyor. Uykusuzluk obezite riskinide artırıyor. Uykusuzken vücudumuz daha çok kortizol salgılıyor. Kortizol vücudumuza daha çok yağ üretmesini söyleyen organ. Uykusuzluk depresyonada neden olabiliyor. bir teoriye göre beyin REM uykusu sırasında duygusal deneyimleri işliyor buda depresyondan korunmaya yardım ediyor. Tabiki bu sadece bir teori ve doğruluğu kesin değil.
Peki ne kadar uyku yeterli olur?
Yetişkin insanlara 7-8 saatlik bir uyku yeterli olurken çocukların bundan daha fazla uykuya ihtiyaçları var. Yaşlılar ise 7-8 saatten daha az bir uykuyla yetinebiliyorlar.
Uyku Sorunları
İnsomnia: Uykuya dalmak veya devam etmek konusunda sürekli sorun yaşamak.
Uyumaya yardım eden çok fazla ilaç var fakat bunların uzun süre kullanımı bağımlılığa ve bağışıklığa neden olabiliyor. Bu hastalarda ilaç kullanımı yerine Psikolojik Telkin kullanılır.
Bazı yaşam düzenlemeleride uyku sorununa iyi gelebiliyor. Örneğin düzenli spora başlamak yada yatmadan önce sakince durup rahatlamak gibi.
Benim şahsi görüşüm uyku sorununun altındaki nedenleri bulabilmek için iyi bir psikoterapiste görünmeniz.
Narkolepsi: Aşırı uyuma isteği. Her 1/2000 kişiden biri narkolepsi hastası. Ani uyku bastırması olur bazende aniden REM uykusu evresine geçerler. Tam nedeni bilinmemekle birlikte genetik olduğuna dair bulgular var. Dikkatli uyanıklıkta rol oynayan bir nörotransmitterin eksikliğiyle bağlantılı olduğu biliniyor.
Uyku Apnesi: Her 1/20 kişide görülen bir hastalık. Uyku apnesinde uyumakta olan bir kişi nefes almayı keser yaklaşık bir dakikalık bir nefessizlikten sonra uykuya devam eder ve bu durumun farkında olmaz. Bu durum gecede yüzlerce kez tekrar edebilir. Kaliteli bir uyku alamadığınız için sabahları yorgun kalkarsınız. Horlama bu hastalığın belirtilerinden biridir.
Uyurgezerlik-Uykuda Konuşma: Büyük oranda genetik nedenlerle ortaya çıkar. Uykunun N3 evresinde görülür. Bu hastalıklar çocuklarda daha fazla görülüyor yaş ilerledikçede azalıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder