Normal Denilen Çerçeve |
Normaldışının sınırını belirleyen kesin bir çizgi var mıdır?
Huzursuz olmak, çabuk sıkılmak, konsantrasyon güçlüğü çekmek ve konuşkanlık şimdi bu özellikleri düşündüğümüzde bazı psikolojik sorunların özellikleri olduğunu görebiliriz. Sorun şu ki bu belirtiler herkeste rastlanabilecek özellikler.
Bu noktada normal sınırını nasıl belirleyeceğiz. İnternetten yaptığımız testten 10 üzerinden 7,8 gibi çıkan sonuçlara göremi yapacağız yoksa kendi değerlendirmemize yada diğer insanların değerlendirmelerine mi bakacağız? Günümüzde herkes birbirine tanı koyma heveslisi! Bir çocuk okulda sıkılıyor mu, hemen "dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu" tanısı konuluyor. Düzenli olmaktan hoşlananlara "obsesif-kompulsif" etiketi yapıştırılıyor. Çabuk heyecanlanıyorsanız birden "manik" olarak görülüyorsunuz. Ruh haliniz çok sık değişiyorsa "manik-depresifsiniz" , özgüveniniz tamsa muhtemelen "narsis" siniz. Listeyi böyle devam ettirebiliriz.
Bu tür tanımlar bizi tek tipleştirip bir damga içine sokuyor ve bizi diğer insanlardan ayırıyor. Söylemeye çalıştığım bu rahatsızlıkların tanımını yaparken farklı düşünmemiz daha fazla dikkat ve önem vermemiz gerektiği. "Normal" kavramını yeniden düşünmeli ve kesin sınırlar çizmekten uzak durmalıyız.
Yazımı bir örnekle bitireyim: Şizofreniyle ilişkilendirilen genler; yaratıcılık, hayalgücü,zeka ve yeni deneyimlere açıklık gibi çeşitli olumlu kişilik özellikleriyle ilişkili. Bu genlerden bazılarına sahipseniz çeşitli olumlu özellikleri sergilemeniz muhtemeldir. Hepsine sahipseniz ve çevre koşullarıda hayatınızı zorlaştırıyorsa şizofren olma riskiniz vardır. Bu rahatsızlık kesinlikle birbirinden farklı dereceleri olan bir rahatsızlıktır. Tam bir tanım koymak zordur ve bunu bazı belirtilere göre yapmak karşıdaki insanın hayatını zorlaştırabilir...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder